Wednesday, 2 May 2012

Gray-crowned Rosy Finch

The Gray-crowned Rosy Finch was first classified by English ornithologist William John Swainson in 1832. This bird has been thought to form a superspecies with three other Rosy Finches (also known as mountain finch): Black Rosy Finch (L. atrata) and the Brown-capped Rosy Finch (L. australis), all of which were classified as the same species as the Asian Rosy Finch (L. arctoa) from 1983-1993. Recent mitochondrial DNA evidence shows the rosy finches are all indeed very closely related and can be easily confused with one another.

Along with four Asian rosy finches, the three North American rosy finches form the mountain finch genus Leucosticte. Alternate common names include: Roselin à tête grise (in French), Schwarzstirn-Schneegimpel (in German), and Pinzón Montano Nuquigrí (in Spanish).

Thursday, 8 December 2011

Western Reef Heron


The Western Reef Heron, Egretta gularis, also known as the Western Reef Egret, is a medium-sized heron. It occurs mainly on the coasts in tropical west Africa, the Red Sea, the Persian Gulf and east to India. It has been recorded as a vagrant in the Cocos (Keeling) Islands, an Australian territory in the eastern Indian Ocean.

Western Reef Heron has occurred as a vagrant twice in Canada and four times in the United States of America, first on Nantucket in April, 1983 and several times between 2005 and 2007.
The Western Reef Heron's breeding habitat is coastal wetlands. They nest in colonies, often with other wading birds, usually on platforms of sticks in trees or shrubs. The normal clutch is two or three eggs (although Ahmed Al Ali from UAE recorded a 4 eggs).

This bird has two plumage colour forms. There is an all-white morph and a dark grey morph; intermediate morphs also occur. The white morph is similar in general appearance to the Little Egret, but has a thicker bill, duller legs, and a less elegant appearance. The grey morph is unlikely to be confused with any other species within the range of this egret.

These birds stalk their prey in shallow water, often running or shuffling their feet; they may also stand still and wait to ambush prey. They eat fish, crustaceans, and molluscs.

The taxonomy of this species is being seriously questioned. There are three subspecies; E. g. gularis, schistacea, and dimorpha; all of which seem to be less related than formerly believed.